Over sprinklerinstallaties bestaan nog steeds veel misverstanden. Veel mensen denken dat zo’n installatie al bij een klein vlammetje afgaat en de hele boel onder water zet. Ook leeft nog altijd het idee dat een sprinklerinstallatie een (te) dure investering is. Wij zouden deze vooroordelen graag willen ontkrachten. Een sprinklerinstallatie is wat ons betreft de beste brandbeveiliging die je kunt hebben.

Brand voorkomen

In Europa komen op jaarbasis ongeveer 4000 mensen om door brand of rook, en raken er zo’n 100.000 gewond*. Veel van dit leed kan voorkomen worden door gebouwen te voorzien van meer sprinklerinstallaties, iets wat in het buitenland al veel meer wordt gedaan dan in Nederland. Met het gebruik van een goede sprinklerinstallatie blijven de brandschade en het aantal gewonden of dodelijke slachtoffers vaak beperkt. Zo zijn er in de afgelopen 25 jaar in Nederland geen gevallen bekend van branden met dodelijke slachtoffers in gebouwen waar sprinklerbeveiliging is toegepast. 99 van de 100 branden zijn door de sprinklers al geblust voordat de brandweer arriveert**. Kortom, een sprinklerinstallatie is een prima investering, met name voor bedrijven.

*Cijfers van European Fire Sprinkler Network)
** Cijfers van Vereniging Sprinkler Installateurs.

Sprinklers geven geen waterval

Moderne sprinklerinstallaties zitten heel anders in elkaar dan in bijvoorbeeld menig Hollywood-film en reclames geschetst wordt, waar de sprinklers altijd onverwachts afgaan en allemaal tegelijk afgaan en iedereen in de ruimte doorweekt achterlaten. In werkelijkheid gaat de sprinklerkop pas sproeien als er echt brand is en de temperatuur dusdanig hoog oploopt in een ruimte. De sprinkler reageert niet op rook en ook niet op het signaal van een rookmelder. Daarnaast werkt de installatie heel gericht; daar waar de hitte zit, wordt de sprinklerkop geactiveerd. Een ander misverstand is dat een geactiveerde sprinkler heel veel (onherstelbare) waterschade aanricht. Dit is niet zo. Een sprinkler gebruikt zo’n duizend keer minder water dan de brandweer en heeft de brand sneller onder controle.

In deze YouTube-video zie je wat er in een ruimte gebeurt als er wel en niet een sprinklerinstallatie aanwezig is:
https://www.youtube.com/watch?v=mv2cRK0pcRA#t=16

Kosten / baten sprinklerinstallatie

Natuurlijk is een financiële investering nodig om een sprinklerinstallatie in jouw (bedrijfs)pand te installeren. In een bestaand gebouw zullen de kosten nog wat hoger uitvallen. Anderzijds kun je besparen op overige, aanvullende brandwerende materialen en veiligheidsmaatregelen. Daarnaast is het met sprinklerbeveiliging makkelijker om een brandverzekering af te sluiten en loop je veel minder risico dat je onderneming stil komt te liggen als het gevolg van een brand. De kosten wegen kortom niet op tegen de baten.

Onze belangrijkste tip is om altijd een erkende installateur te selecteren. Een sprinklerinstallatie die niet goed is aangesloten zal nooit goed zijn werk kunnen doen en bovendien heeft elke ruimte zijn eigen indeling en daarom een uniek ontwerp voor de sprinklerinstallatie nodig. Wil je meer informatie over het aanleggen van een sprinklerinstallatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!