Maandag 20 november ontving Warmtebouw als eerste het STEK EPBD-airco bedrijfscertificaat uit handen van certificeringsinstantie SGS INTRON en van STEK.

Het EPBD-airco certificaat wordt verstrekt aan bedrijven die aantoonbaar voldoen aan de eisen aan het keuren van en adviseren over airconditioninginstallaties van 12 kilowatt of meer (op gebouwniveau). Zij kunnen specifiek adviseren over verbetering van de energieprestatie van gebouwen en besparen van energiekosten, over comfort en het verlagen van de CO2-uitstoot. Warmtebouw is het eerste bedrijf dat vrijwillig een STEK-EPBD-airco certificaat heeft behaald.

Beter ondersteunen en adviseren

Koen Kok, kwaliteitsmanager bij Warmtebouw: “Het voordeel van het EPBD-bedrijfscertificaat is dat de klant nu zeker weet dat het gecertificeerde bedrijf voldoet aan alle wettelijke eisen. Met deze expertise kunnen we onze relaties nog beter van dienst zijn. We kunnen ze op energie en airco gebied nog meer ondersteunen en beter adviseren. Hier word je samen met je klant beter van. De klant bespaart energie, reduceert CO2-uitstoot en bespaart op kosten. Wij hopen natuurlijk dat we door onze goede en brede dienstverlening onze relaties nog beter van dienst zijn en ze nog meer met ons samen willen werken.”


Europese EPBD-verplichting

Gebouwbeheerders en -eigenaren moeten eens in de vijf jaar hun airconditioningsysteem laten keuren (comfortkoeling met een koelvermogen op gebouwniveau van meer dan 12 kW). In Nederland gaat dit om honderdduizenden gebouwen. De keuring van de installatie moet uitgevoerd worden door een gecertificeerde deskundige. Alleen dan voldoet men aan de regels van de Europese EPBD-verplichting.

Wat is EPBD

Voor het milieu, energieverbruik en de veiligheid is het belangrijk dat koelsystemen, verwarmingssystemen en airconditioningssystemen goed functioneren. Daarom geldt in Nederland een keuringsplicht voor gebouwen met een opgeteld vermogen van 12 kW of meer (voor comfortkoeling). De verplichting is gebaseerd op de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).