Ondernemers in coronatijd: risico op legionella door lege panden
Klimaatbeheersingsinstallaties en drinkwaterleidingen: twee risicofactoren in deze coronatijd waar niet iedereen alert op is. Het ene kan corona sneller verspreiden en het andere kan een bron zijn van legionella. Het Utrechtse bedrijf Warmtebouw helpt bedrijven om problemen te voorkomen.
Nu mensen en masse thuiswerken, er niet meer binnen gesport kan worden en hotels geen gasten ontvangen staan veel panden in onze regio grotendeels of helemaal leeg. En dat levert risico op gezondheidsproblemen. Want er wordt niet meer gedoucht en ook geen water meer getapt. Het water staat dus stil en daardoor krijgt de legionellabacterie de kans zich snel te vermenigvuldigen. Als mensen dan terugkeren naar het gebouw en gaan douchen of een sproeikraan gebruiken, lopen ze het risico op een legionellabesmetting.
Een legionellabesmetting is eenvoudig te voorkomen, vertelt Patrick Bernardus van het Utrechtse installatiebedrijf Save Tech: “Legionella zit van nature in het drinkwater. Als je voorkomt dat het water stilstaat, is het risico op toename van de legionellabacteriën zo klein mogelijk.” En dus is het advies om wekelijks alle kranen en douches in een gebouw twee minuten open te zetten. En ook de waterleidingen van het koffieautomaat en de afwasmachine hebben een spoelbeurt nodig.
Naast legionella is er natuurlijk de corona zelf. Goed luchten is belangrijk om verspreiding van het virus in een gebouw te voorkomen. Vaak komt de frisse lucht binnen via een luchtbehandelingskast. Sommige van die luchtbehandelingskasten mengen de verse lucht van buiten met wat vieze binnenlucht. Daardoor is er minder warmteverlies. Maar als in een van de ruimtes het virus rondwaart, gaat dat met de frisse lucht het hele pand door, met alle gevolgen van dien. Oplossing hiervoor is de luchtbehandelingskast zo af te stellen dat de vieze lucht niet meer terug het pand in gaat.
Dit artikel geschreven door Boukje Jansen van Galen heeft ook in RTV Utrecht gestaan.