Thialf Heerenveen

SCHAATSWALHALLA GEMODERNISEERD

Warmtebouw verzorgde bij dit project het ontwerp, de verduurzaming en de realisatie van alle installaties voor HVAC, vries, sanitair en brandbeveiliging, inclusief de ijsvloer en waterbehandeling.

Warmtebouw heeft, samen met hoofdaannemer Heddes die de bouw­kun­dige werkzaamheden verzorgde, in de afgelopen maanden met een ongelofelijk grote inspanning de complete installatie voor en in de ijsvloer vervan­gen. Dit omvat de vries­installatie, de water­behandeling, de lucht­behandeling en de overdracht van de warmte en koude. De oude baan is gede­mon­teerd en voorzien van nieuwe vloerkoeling, aangevuld met vloerverwar­ming op het binnen­terrein en langs de baan.
Onder de vloer is een aparte pompenkamer gemaakt. Hier wordt de koude die uit de centrale technische ruimte komt, verdeeld over de apart regelbare delen van de ijsvloeren.
Ook de luchthuishouding is aangepakt, met nieuwe luchtbehan­delings­kasten en luchttoevoer vanuit de installatiegoot om de ijsbaanvloer en, met een tijdelijke voorziening, ook uit het plafond.
In onze RVS-prefab­werkplaats in Nieuwe­gein is een knap stukje vakwerk geleverd. Hier werden de verdelers gemaakt waar de vloerslangen op zijn aangesloten.
Nadat was aangetoond dat de installatie goed was aangebracht, in het bijzonder de posities van de slangen, werd de supervlakke vloer gestort en was ons werk verstopt onder een laag beton.
Ook de technische ruimte is compleet vernieuwd. Nieuwe koel­machines die met de gedurfde regeltechniek van Warmte­bouw optimaal en energiezuinig kunnen functioneren en niet alleen de ijsbaan koelen, maar tegelijkertijd voor de nodige warmte zorgen. Stonden er in het oude Thialf ruim twintig c.v.-ketels, nu wordt alle warm­te uit de ijsinstallatie benut die samen met een warmte­pomp en bodem­energie het kloppend hart van een duur­zaam en gas­loos Thialf vormen. Door de ver­nieuwde indeling in de baan­seg­menten kan de ijsmeester voor elk deel van de baan de op­ti­male ijskwaliteit verzorgen. Rechte stukken, binnen- en buiten­boch­ten, ingaande en uitgaande bochten, shorttrack en de krabbelbaan en de oude ijshockeyhal, alles is apart en optimaal regelbaar, zodat niet meer energie hoeft te worden verbruikt dan strikt nodig is. Er wordt ruim de helft van het oude energieverbruik bespaard!

Opdrachtgever

Thialf Heerenveen OG B.V.

Aannemer

Ballast Nedam / Heddes Bouw en Ontwikkeling BV

Locatie

Heerenveen

Bouwperiode

2014-2016

Omvang

30.000m2 bvo

Architect

Zwarts & Jansma Architecten

Adviseur

Bouwteam

‘Warmtebouw heeft al tijdens de tender laten zien dat ze out-of-the-box kunnen denken. En dat was nodig, want in zo’n omgeving als Thialf moet er gewoon heel veel gedaan worden.’

– Beert Boomsma
Schaatsmeester van Thialf

MEER WETEN?

Bel ​of stuur een mail om meer te weten te komen over wat we voor u kunnen betekenen.

TELEFOONNUMMER

WERKEN BIJ WARMTEBOUW

OOK WERKEN AAN DE GROOTSTE KLIMAATINSTALLATIES?

Heb jij interesse in techniek en ben je een echt vakman? Bekijk dan onze vacatures.

GERELATEERDE PROJECTEN:

Categories