Parnassustoren

‘Warmtebouw ging flexibel met de wensen van de opdrachtgever om’

Op een mooie locatie in Amsterdam-Zuid, tussen Oud-Zuid en de Zuidas in, staat de Parnassustoren: een kantoorgebouw van zestien verdiepingen hoog. In 2020 is het gerenoveerde gebouw opgeleverd, waarbij Warmtebouw ervoor heeft gezorgd dat het klimatologisch gezien weer helemaal van deze tijd is.

Het kantoorgebouw is in 1977 gebouwd en heeft een mooie ligging aan het Zuider Amstelkanaal. Echter was het gebouw behoorlijk gedateerd geraakt en moeilijk verhuurbaar. In 2017 werd gestart met een grondige renovatie, waarbij H2O Bouwmanagement het installatietechnische projectmanagement deed én via een bestek Warmtebouw aan boord haalde. ‘Eigenlijk zijn alleen de vloeren en betonnen draagstructuur gebleven, verder is het hele pand opnieuw opgebouwd door de bouwkundig aannemer’, vertelt Marco Hijink van H2O Bouwmanagement. ‘Voor de installaties was het uitgangspunt om minimaal energielabel A te realiseren. In de basis is er een systeem aangelegd voor warmte en koude — qua comfort klasse B — maar dit is gedurende het proces aangepast omdat de opdrachtgever een hogere comfortklasse wilde. Toen is de switch gemaakt naar klimaatplafonds. Op het stalen plafond liggen slangen waar warm of koud water doorheen stroomt waardoor koude of warmte straling de ruimte in gaat. Zodoende wordt de ruimte op een hele comfortabele manier verwarmd. Dit was best wel wat extra werk, maar Warmtebouw is hier heel flexibel mee omgegaan. De opdrachtgever had als belangrijkste bouwdoel dat het gebouw voor een goede opbrengst verhuurd kon worden en dat zorgde tijdens de bouwfase nog voor allerlei aanpassingen. Ze hebben dat goed opgepakt.’

Van de drie partijen die meededen aan het bestek kwam Warmtebouw met het beste ontwerp voor de dag. Marco: ‘De manier waarop wij de uitvraag doen is door middel van een prestatiebestek. Wij bepalen niet hoe groot de kanalen zijn en waar ze moeten liggen, de installateur moet zelf de vertaalslag maken van de uitgangspunten naar een ontwerp, weliswaar in overleg met alle andere partijen. Dat teamwork is echt heel belangrijk, zeker bij zo’n grondige renovatie.
Je moet gebruikmaken van elkaars expertise. De projectleider van Warmtebouw, van zichzelf een goede techneut, heeft het proces heel goed in de gaten gehouden en er mede voor gezorgd dat we, onder de nodige druk, het gewenste resultaat hebben neergezet.’

Opdrachtgever

Parnassustoren

Locatie

Amsterdam-Zuid

v.l.n.r.: Kasper Torentstra, Brian Appeldoorn & Marco Hijink

– DIENSTEN

We weten wat we kunnen betekenen op het gebied van klimaattechniek?

– ARTIKEL

‘We zijn er klaar voor!’

Vijftigjarig jubileum Warmtebouw is startsein voor de toekomst. Herman, Henk en Patrick over 50 jaar Warmtebouw, kameraadschap en grootse projecten.

MEER WETEN?

Bel ​of stuur een mail om meer te weten te komen over wat we voor u kunnen betekenen.

TELEFOONNUMMER

WERKEN BIJ WARMTEBOUW

OOK WERKEN AAN DE GROOTSTE KLIMAATINSTALLATIES?

Heb jij interesse in techniek en ben je een echt vakman? Bekijk dan onze vacatures.

GERELATEERDE PROJECTEN:

Categories