Nieuwe ijsvloer Thialf overgedragen

Vandaag is vrijdag de 13e, de grote dag. De wedstrijdbaan van Schaatswalhalla Thialf wordt tijdelijk teruggegeven aan Thialf voor een nieuw schaatsseizoen. Van buiten heeft een spectaculaire metamorfose plaatsgevonden, terwijl er van binnen op het eerste gezicht niets is veranderd. Het belangrijkste voor de schaatsers is echter niet of nauwelijks zichtbaar, de nieuwe ijsbaan met nieuwe installaties.

Wedstrijdhal

Warmtebouw Utrecht heeft, samen met hoofdaannemer Heddes die de bouwkundige werkzaamheden verzorgde, in de afgelopen maanden met een ongelofelijk grote inspanning de complete installatie voor en in de ijsvloer vervangen. Dit omvat de vriesinstallatie, de waterbehandeling, de luchtbehandeling en de overdracht van de warmte en koude. De oude baan is gedemonteerd en voorzien van nieuwe vloerkoeling, aangevuld met vloerverwarming op het binnenterrein en langs de baan. Ook de luchthuishouding is aangepakt, met nieuwe luchtbehandelingskasten en luchttoevoer vanuit de installatiegoot om de ijsbaan vloer en, met een tijdelijke voorziening, ook uit het plafond.

Energiezuinige IJsinstallatie

Ook de technische ruimte is compleet vernieuwd. Nieuwe koelmachines die met de gedurfde regeltechniek van Warmtebouw optimaal en energiezuinig kunnen functioneren en niet alleen de ijsbaan koelen, maar tegelijkertijd voor de nodige warmte zorgen. Stonden er in het oude Thialf ruim twintig c.v.-ketels, nu wordt alle warmte uit de ijsinstallatie benut die samen met een warmtepomp en bodemenergie het kloppend hart van een duurzaam en gasloos Thialf vormen. Door de vernieuwde indeling in de baansegmenten kan de ijsmeester voor elk deel van de baan de optimale ijskwaliteit verzorgen. Rechte stukken, binnen- en buitenbochten, ingaande en uitgaande bochten, shorttrack en de krabbelbaan en de oude ijshockeyhal, alles is apart en optimaal regelbaar, zodat niet meer energie hoeft te worden verbruikt dan strikt nodig is. Er wordt ruim de helft van het oude energieverbruik bespaard!

De test

Na alle inspanningen in een zeer nat seizoen en vooral een gigantische eindspurt zijn de afgelopen weken de installaties getest en is de eerste ijslaag gemaakt. Zoals de ijsmeester vertelde hoeft er ondanks het nu ongewoon warme en vochtige weer veel minder dan gebruikelijk te worden gedweild. Zoals op de radio te horen heeft hij ‘een retestrakke ijslaag’ gekregen.

Tussenstand

Het is niet alleen de installatie die voor de prestaties moet zorgen, maar het is de combinatie van installaties, ijsmeesters en schaatsers die voor de topprestaties moeten zorgen. Met de start van dit seizoen is letterlijk een goede basis gelegd voor de optimale wedstrijdhal. In dit seizoen worden de installaties uitgebreid op de proef gesteld en volgend jaar worden de omloop en nevenruimten aangepakt, zodat eind 2016 ook binnen een vernieuwd Thialf zichtbaar is met optimale schaatscondities voor de snelste laaglandbaan ter wereld. 

Interview met IJsmeester Beert Boomsma

Op deze bijzondere dag stelde we aan Beert Boomsma, dé IJsmeester van Thialf, de volgende vraag: ”Wat vind je bijzonder aan het ontwerp dat leidt tot snel ijs?”. In onderstaand geluidsfragment hoor je antwoord van Beert Boomsma: