Wat is watermist?
Watermistinstallaties: brandveiligheid met minimale impact en maximale effectiviteit
Wat is het verschil tussen watermist en sprinkler?
Watermist is een innovatieve vorm van brandbeheersing waarbij extreem fijne waterdruppels – of eigenlijk een soort nevel – worden gebruikt. Het principe lijkt sterk op dat van traditionele sprinklers, maar in plaats van grote hoeveelheden water per minuut te gebruiken, werkt watermist met veel kleinere volumes. Toch wordt hetzelfde of zelfs een beter resultaat bereikt. Dit maakt het systeem bijzonder geschikt voor toepassingen waarbij waterschade beperkt moet blijven.
Verschillende typen watermist
Er zijn twee hoofdvarianten van watermistinstallaties:
- Lagedruk watermist (tot 12 bar): goed toepasbaar in gebouwen als hotels, zorginstellingen, kantoorgebouwen, parkeergarages en appartementen. Ze lijken qua techniek het meest op traditionele sprinklers, en mogen door erkende sprinklerinstallateurs worden ontworpen en geïnstalleerd.
- Hogedruk watermist (60–100 bar): genereert een ultrafijne nevel die sneller reageert en effectiever is bij het verdringen van zuurstof en het koelen van brandhaarden. Deze systemen zijn complexer en vereisen een aparte erkenning.
Hoe werkt watermist bij brand?
Wanneer de temperatuur stijgt door een beginnende brand, wordt de watermistkop geactiveerd via een smeltglas (vergelijkbaar met sprinklers). Vervolgens sproeit het systeem een fijne nevel van water die direct in contact komt met de hitte. Deze nevel verdampt vrijwel onmiddellijk, en dat verdampingsproces heeft drie krachtige effecten:
- Extreem snelle koeling van de brandhaard
- Verdringing van zuurstof (zonder zuurstof dooft de brand)
- Vorming van een dampwolk die verdere verspreiding tegenhoudt
Een liter water levert door verdamping ongeveer 1600 liter aan dampvolume op. Daardoor kan met een minimale hoeveelheid water een groot bluseffect worden bereikt.
Voordelen van watermist
Watermistinstallaties bieden diverse voordelen ten opzichte van traditionele sprinklers:
- Minder waterschade: ruimtes blijven grotendeels droog, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld archieven, hotels of datacenters. Bij sprinklers loopt het water onder de deur door; bij watermist is een doekje vaak voldoende.
- Snellere koeling en blussing: doordat het systeem eerder activeert dan een sprinkler en sneller effect sorteert.
- Geen corrosie: leidingen en sproeikoppen zijn van roestvrij staal, waardoor geen sprake is van roestvorming of dichtslibbende buizen.
- Compacte installatie: de leidingen zijn veel dunner (soms maar 3,5 cm doorsnee), wat installatie in bestaande bouw of monumenten vergemakkelijkt zonder plafonds te verlagen.
- Esthetisch voordeel: kleinere sproeikoppen en minder installatievolume zorgen voor een subtielere inpassing in interieurs.
Onderhoud en levensduur
Watermistinstallaties zijn relatief onderhoudsarm. Ze gebruiken doorgaans schoon drinkwater, dat door ingebouwde filters wordt gezuiverd om verstopping van de sproeikoppen (nozzles) te voorkomen. Omdat de installatie meestal stilstaat en alleen wordt getest of bij brand wordt geactiveerd, is er minimale slijtage.
Met goed onderhoud kan een installatie 30 tot 40 jaar meegaan. Ook wordt bespaard op lange termijn: bijvoorbeeld kunststof opslagtanks voor watermist hoeven niet elke tien jaar door een duiker te worden geïnspecteerd, in tegenstelling tot sommige sprinklerinstallaties.
Toepassing
Watermist is uitermate geschikt voor gebouwen waar:
- Waterschade tot een minimum beperkt moet blijven, zoals hotels, zorginstellingen, bibliotheken, musea, datacenters en archieven
- Esthetiek en ruimtegebruik belangrijk zijn, bijvoorbeeld in monumenten en renovatieprojecten
- Continuïteit cruciaal is, zoals in datacenters, serverruimtes of zorginstellingen
Ook bij beperkte technische ruimte of renovatie van bestaande panden biedt watermist uitkomst dankzij de kleine buisdiameters en de minimale installatie-impact.
Kosten en erkende installateurs
Watermistinstallaties zijn doorgaans 30 tot 40% duurder dan standaard sprinklerinstallaties. Dit verschil komt voornamelijk door het gebruik van roestvrijstalen materialen, fijnmazige techniek en aanvullende eisen bij hogedruksystemen.
Met name hogedrukinstallaties mogen alleen worden aangelegd door bedrijven die daarvoor officieel zijn erkend. Deze erkenning garandeert dat de installateur voldoet aan eisen op het gebied van ontwerpkennis, ervaring, onderhoud en samenwerking met gecertificeerde fabrikanten.
– UITGELICHT PROJECT
Voor The Style Outlet in Halfweg installeerde Warmtebouw onder andere de watermist installatie.
– UITGELICHT PROJECT
Voor de Decathlon winkels installeerde Warmtebouw onder andere de watermist installatie.
WERKEN BIJ WARMTEBOUW
BEN JIJ EEN ECHTE PROBLEEMOPLOSSER?
Heb jij al enige ervaring in sprinklertechniek en wil je werken voor klanten als het Thialf en Ziggo Dome? Bekijk dan eens onze vacatures.