Modecentrum Fase II

Modecentrum fase II Almere
Modecentrum fase II Almere

Uitgebreid Mode Centrum Almere heet nu BrandboxxModecentrum

Burgemeester Jorritsma heeft de uitbreiding van het Mode Centrum Almere geopend door de nieuwe naam bekend te maken: Brandboxx Almere. Door de uitbreiding is Brandboxx Almere 35.000 vierkante meter groot en biedt het onderdak aan ruim 120 showrooms. Wethouder Visser (Economische Zaken) gaf aan dat Brandboxx Almere een belangrijke rol speelt in de ambitie van Almere om modestad van Nederland te worden.
Mark Zwinkels, projectmanager van Brandboxx, is blij met de uitbreiding. ‘Brandboxx Almere onderstreept de ambities van de gemeente Almere om de modestad van Nederland te worden. We zijn hét inkoop- en informatiecentrum voor alle detaillisten uit de Nederlandse modebranche.’ Samen met Rudy Stroink (ceo TCN Property Projects) overhandigde hij een bruidstaart aan wethouder Visser. ‘We vieren het huwelijk dat Almere en Brandboxx Almere zijn aangegaan.’ Stroink is trots op de ontwikkeling van het modecentrum. ‘Door de uitbreiding is het centrum ruim twee keer zo groot geworden. Detaillisten zullen zo nog beter en doelgerichter hun afspraken in Almere kunnen plannen.’

Modecentrum Fase II Almere
Modecentrum Fase II Almere

Futuristisch

Het futuristische Mode Centrum Almere, een ontwerp van KOW Architectuur in opdracht van TCN Property Projects, van Boom & Slettenhaar en BAM Utiliteitsbouw, ging eind 2006 zijn tweede bouwfase in. De tweede fase omvat de bouw van de Cube, een vierkante structuur met een oppervlakte van ca. 17.000 vierkante meter en zes etages. De Cube maakt onderdeel uit van de iconische structuur van het Mode Centrum Almere, dat tot op heden werd gekenmerkt door de opvallende ronde constructie van de Dome die in 2002 gerealiseerd is.

Vorm

Staal, aluminium en glas vormen de ingrediënten voor zowel de gevels als het interieur. Bijzonder in het interieurontwerp is het ovaalvormige atrium dat van boven naar beneden steeds langgerekter van vorm wordt. De hekwerken rond dit atrium zijn een speciaal voor dit project ontwikkeld principe, de balusters zijn opgebouwd uit scharnieren die het mogelijk maken met een standaardelement de verdraaiingen in de vorm op te nemen. Markant element in het interieur zijn verder de rode trappenhuizen en de glazen lift.

Modecentrum fase II Almere
Modecentrum fase II Almere

Ontwerp

Architectenbureau KOW koos in het schetsontwerp voor herkenbare volumes; een cirkel, vierkant en driehoek voor de gebouwen die in totaal een oppervlakte van 55.000 vierkante meter zullen beslaan. Alle gebouwen krijgen een moderne uitstraling met een strakke aluminium bekleding. Stedenbouwkundig zijn ze aan elkaar verbonden door het landschappelijk dienblad, functioneel door de glazen loopbruggen. De Dome ontleent haar identiteit vooral aan de bijzondere vorm. De Cube krijgt een bijzondere gevelbehandeling. Als aanvulling op de aluminium gevel wordt een tweede esthetische huid toegevoegd die bestaat uit gekleurde glazen lamellen. Het gebouw krijgt hierdoor een sprankelend en kleurrijk aspect. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal het effect veranderen met soms kleurvlakken die hun glans op de achterliggende gevel projecteren en soms met de lamellen als individueel herkenbaar element. Een ander bijzonder aspect van de Cube is de bouwmethode: de snelle ‘lift-slab’ techniek wordt voor alle fases (drie in totaal) gebruikt. De vloeren zijn van tevoren gestort en worden ter plekke omhoog gehesen. Door het intensief werken in ontwerpteamverband werden alle aspecten snel en in samen hang behandeld. Deze aanpak van integraal ontwerpen is de basis voor een project waarbij zowel de architectuur als de techniek goed uit de verf komen.

Projectgegevens

Architect : KOW Architectuur
Aannemer : BAM Utiliteitsbouw
E- installaties : Burgers Ergon Installatietechniek
W- installaties : Warmtebouw Utrecht
Staalconstructies : Hutten Metaal
Bouwgegevens
Er zijn geen bouwgegevens bekend…