Licht gaat weer aan in tweede fase van de Atoomclub

Eind vorig jaar is de eerste fase van de renovatie van het voormalige kantoorgebouw van het gasbedrijf door TCN Property Projects als nieuwe uitvalsbasis in gebruik genomen en nu is het de beurt aan de zijvleugel van dit markante gebouw aan de Atoomweg 50 in Utrecht.

Atoomclub Utrecht
Atoomclub Utrecht

Nadat Bol.Com het oude hoofdkwartier van TCN aan de Keulsekade in Utrecht had overgenomen is TCN in het voormalige kantoor van het gasbedrijf getrokken. Onder de werknaam Het Schnitzelparadijs omdat tijdens de leegstand enkele opnames van dit televisieprogramma hier werden opgenomen, hebben het hoofdgebouw, het voormalige bedrijfsrestaurant en de binnentuin een ware metamorfose ondergaan van een typisch zeventiger-jaren gebouw naar de voor TCN kenmerkende typische huiselijke werkomgeving. Vanwege het huisadres Atoomweg 50 prijkt sinds eind 2010 de naam Atoomclub op de gevel.

Oude Installaties

Atoomclub Utrecht
Atoomclub Utrecht

De oude klimaatinstallaties in het hoofdgebouw bestonden uit degelijke, maar gedateerde luchtbehandelingskasten met vrijwel onbereikbare kanalen in schachten en in de borstweringen en aan die gevel inductieunits voor de lokale naverwarming. Dit systeem was nog uit de periode dat duurzaamheid een moeilijk woord was en alleen bij de ”geitenwollen-sokken-in-sandalen” werd gebruikt. De verwarming was hooggestookt met stevige dikwandig leidingwerk en de luchtbehandeling bestond uit een filter een verwarmingsbatterij en twee ventilatoren, één voor de centrale toevoer en één voor de centrale afvoer. Separaat waren er nog diverse afzuigventilatoren voor de sanitaire ruimten. Warmteterugwinning en energiebeheer waren in het begin nog niet aan de orde, evenmin als koeling maar later is een warmtewiel in een bouwkundige omkasting aangebracht en is de regeling gemoderniseerd. Het bedrijfsrestaurant was van eigen luchtbehandeling voorzien met losse echte airco’s aan het gemonteerd. Op het dak van de zijvleugel was een eigen luchtbehandelingskast opgesteld, welke kon recirculeren en mengen.

Renovatie

Atoomclub Utrecht
Atoomclub Utrecht

Bij de renovatie zijn de toevoerkanalen en de c.v.-leidingen inwendig gereinigd, almede de inductie-units. Om voor de nieuwe bewoners een prettig werkklimaat te verzorgen is in aanvulling op de oude en opgewaardeerde basisinstallatie een koelinstallatie aangebracht. Per stramien is in het schrootjes-plafond een verlichtingsarmatuur vervangen door een lage ventilatorconvector, die met flexibele slangen op de nieuwe leidingen in de gangzone zijn aangesloten. Voor de koeling is op het dak een nieuwe koelmachine opgesteld, welke ook de nieuwe koelbatterij in de centrale luchtbehandeling van koude voorziet.

Atoomclub Utrecht
Atoomclub Utrecht

In de ruimten zonder verlaagd plafond zijn de units vrij opgehangen. Hiermee wordt in combinatie met de minimale primaire lucht toch een goede doorspoeling van de ruimten verkregen.

Met dit renovatieproject heeft TCN laten zien met minimale middelen op een relatief eenvoudige wijze een gedateerd en somber pand een frisse en eigentijdse uitstraling te kunnen geven met behoud van comfort.