Duurzaamheid loont – verduurzaming kantoren en bedrijfshuisvesting levert lagere huurprijs op

Energiezuinige gebouwen (groen energielabel) scoren gemiddeld beter qua huurprijs dan niet-zuinige gebouwen.”

Onderzoek van de Universiteit Maastricht en de RSM Erasmus Universiteit wijst uit dat minder zuinige gebouwen gemiddeld een 6,5% lagere huurprijs opbrengen. Dit blijkt uit een recente studie van dr. Nils Kok (Universiteit Maastricht) en dr. Maarten Jennen (Erasmus Universiteit) welke is uitgevoerd in opdracht van DTZ Zadelhof en Agentschap NL.

De voorraad minder courant vastgoed neemt drastische vormen aan. Huurders hebben volop keuze en laten zich leiden door mooie nieuwe panden, een moderne uitstraling en veelal een hoog comfortnivo in combinatie met lage exploitatiekosten.

Oud, maar wel mooie locatie? Waardestijging mogelijk!

Er is veel leegstand, met name panden welke zijn gebouwd in de voorgaande decennia zijn moeilijker te verhuren. Wel bevinden deze zich veelal op interessante locaties en zouden dan ook een beter lot verdienen.

Met relatief eenvoudige middelen zijn veel van deze panden op te waarderen, waardoor ze voor belegger meer waarde krijgen, bestaande huurders blijven in het pand, nieuwe huurders voelen zich aangetrokken door de upgrading.

Met minimale middelen van onverhuurbaar naar verhuurbaar

Een aantal ingrepen zijn nog steeds subsidiabel en/of bieden fiscale voordelen. Wij hebben een aantal voorbeelden, waarbij met minimale middelen een schijnbaar onverhuurbaar pand weer leefbaar is gemaakt en binnen enkele maanden is verhuurd. Een goed voorbeeld is kantoorgebouw “De Atoomclub”, gelegen aan de Atoomweg in Utrecht. Dit pand stond al enkele jaren leeg en bood een trieste, desolate aanblik. In mijn ogen het voorbeeld van een schijnbaar niet te verhuren object. Grauwe betonnen gevels, donker van binnen en een slecht klimaat. Na 2 maanden werk biedt het inmiddels een fraaie en comfortabele werkplek voor onder andere de medewerkers van TCN.

Duurzaamheid bereiken door te behouden, niet te slopen

Duurzaamheid begint mijn inziens bij het behoud van hetgeen je reeds hebt verworven. Het is heel simpel om op een goede lokatie het niet courante pand te slopen en vanaf de tekentafel (beeldscherm) een mooi nieuw pand te ontwerpen en vervolgens te melden dat dit een fantastische Breaam score behaalt. In zo’n geval moet je echter eerst hergebruik en een upgrading goed overwegen. Buiten de echte duurzaamheidsgedachte, “verleng de levensduur van een produkt”, is het vele malen goedkoper en sneller te realiseren.

Zullen wij samen die vele honderdduizenden niet verhuurbare m2 eens kritisch bekijken ?

Warmtebouw is bekend met verduurzaming van uw gebouw, wilt u meer weten ? Laat het ons weten, wellicht kunnen wij u en uw huurder(s) van dienst zijn. U als eigenaar heeft belang bij waardestijging van haar object. U, als huurder wenst graag lagere energiekosten en een beter comfort. Meer weten ? Neem contact met ons of bel 030-2483030 voor een afspraak.

Elk bedrijf, elke werkplek verdient 'n betrouwbaar klimaat

Want met het juiste klimaat is het prettig werken en worden betere prestaties geleverd. In ons gratis adviesgesprek vertellen we u hoe.

Warmtebouw Utrecht BV, maart 2011