Brandweer pleit voor verplichte sprinklerinstallatie in parkeergarage

Na een onlangs uitgebracht evaluatierapport van de brand in parkeergarage Markenhoven in Amsterdam heeft commandant brandweer Amsterdam – Amstelland Ellie van Strien het belang benadrukt om in alle parkeergarages sprinklerinstallaties aan te brengen. Volgens van Strien zorgen sprinklers voor een snellere en beheersbare brandbestrijding en komen ze de veiligheid van brandweermensen ten goede’. Ook schade wordt hierdoor beperkt.

In de conclusies en aanbevelingen van het rapport van de brandweer staan letterlijk genoemd: “Een inzet in een ondergrondse parkeergarage is risicovol. De rookproductie van een brandende auto in combinatie met de soms beperkte ventilatie maakt dat er vaak opgetreden moet worden zonder enig zicht. Bij dit incident is de veiligheid voor eigen personeel niet altijd gewaarborgd geweest. Ook het risico van bezwijken van de constructie is onvoldoende aan de orde geweest.”

“Blijvende aandacht is noodzakelijk m.b.t. het verbeteren van preventieve en preparatieve voorzieningen die de inzet van brandweerpersoneel ondersteund en minder risicovol maakt. Denk bijvoorbeeld aan ventilatiesystemen en automatische blussystemen cq. sprinklersystemen. De brandweer zal vervolgens ook gebruik moeten maken van deze voorzieningen.”

Wilt u weten hoe we u pand of parkeergarage brandveiliger kunnen maken? Neem dan contact met Hans Korsten op 030 – 2483030 of korsten@warmtebouw.nl
Bron: Het Parool, De Telegraaf, Brandweer